Varma vindar

Under de senaste tre veckorna har jag och Hakim tillsammans med anställda på Bobimex och Imasde haft en upplevelse med både glädje och frustration. Vi har fått prova på hur livet som elektriker och motor mekaniker i staden Mérida i Spanien. Till en början var kommunikationen en av dagens största kamper, men med tiden blev det allt lättare och när vi väl lärt känna varandra så satte inte längre språket stopp för våra mål med praktiken. Ord förstod man bara hälften av men med en god stämning och viftande armar så kunde vi både arbeta och garva ihop. Den första hälften av tiden sprang jag med två killar på verkstaden tillhörande Bobimex med Miguel och Javier. Fick prova på allt från att riva och renovera gamla motorer till att göra transformatorer av alla typer, stora som små. Javier sköter majoriteten av kommunikationen till kunderna, medans Miguel gör ”grovgörat” med leveranser och nyproduktionen av transformatorer. De har avancerade kunskaper inom området och det märktes på självförtroendet i arbetet. Vissa dagar fick jag åka med Imasde och göra nya installationer av styrskåp till större anläggningar. Båda företagen gör allt som förfrågas av kunden inom de områden de arbetar. Andra halvan av tiden åkte jag med en servicekille som fick montera allt som de andra reparerade och sålde. Större delen av tiden utförde vi service på större kompressorer. Jag och Hakim turades om med platserna så han hade första halvan ute och andra inne.

Till allt detta så kommer ändlöst med vackra landskap och gamla byggnader som fyller Merida och kringliggande städer som erbjuder utsikter som jag aldrig sätt liknande förut. De tog mer än gärna omvägar hem från jobben om man fick se delar av Spanien man inte visste fanns.

När nu sista dagen var kommen och det var dags att säga farväl till vännerna vi precis lärt känna så blev det ett glatt avslut med fika och garv. De var lika tacksamma för att vi ville besöka deras land och uppleva deras arbeten som vi var.

Detta är praktiken du sent kommer glömma.

 

MVH
Mathias – Bilder finns längre ner.

 

Bilder från en tur igenom Merida

Arbetande på fabrik med nyinstallation för motorstyrning.

Pneumatisk styrning för fabrik.

 

Micrometerprecision för att minska buller. ( då motorn inte ”sitter ihop” utan enbart står intill varandra med axlar för drivning. )

Trasig avstängning för vattenpump. Gick mitt av när vi skulle montera ny senosor för vattentrycket. Första bilden set ni vattenstrålen som står rakt upp i taket och får oss alla dyngsura.

Service av kompressor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *